Šta možemo da naučimo od prevremeno rođenih beba?

Sta mozemo da naucimo od prevremeno rodenih beba
Šta možemo da naučimo od prevremeno rođenih beba?

Vrlo je verovatno da je gotovo svako od nas je imao priliku da čuje od nekog svog rođaka ili prijatelja da je on rođen kao nedonošče, te da su lekari smatrali da neće preživeti iz ovog ili onog razloga. Međutim, kada vi pred sobom imate odraslu osobu, koja je uz to i krupne građe, skoro je nemoguće da poverujete da je prilikom rođenja to bila beba težine manje od 2 kilograma, koja se izborila da preživi.

Šta podrazumeva termin nedonošče?

Sa medicinskog aspekta, ko god se porodi u periodu između 28 - e i 37 – e nedelje trudnoće će na svet doneti bebu, koja je prevremeno rođena, te narodski nazvana nedonošče. U većini slučajeva se radi o bebama težine između 1 i 1,7 kilograma, kod kojih su prisutne bitne razlike u odnosu na decu koja bivaju rođena onda kada je to predviđeno. Telo prevremeno rođene bebe je znatno manje nego glava, dok obično na ušima još nije formirana hrskavica, a vidljiv je i neprirodno dugačak i tanak vrat. Takođe, ručice i nožice ovih beba su izuzetno tanke i dugačke, a njihov tonus je kod nekih beba povišen, a kod nekih snižen. Prisutna je i maljavost na prsima, a ponekad se javi i na licu, dok je koža prozirna, pošto masno tkivo koje normalno ispod nje postoji, u tom periodu još uvek nije formirano.

Šta kaže statistika?

Kako pokazuju zvanični podaci od prošle godine, čak blizu 25 procenata dece se na teritoriji Srbije rodi pre termina. Više od 50 procenata njih ima težinu koja je manja od kilogram i po. A izraženo u ciframa, to je otprilike 4 hiljade prevremeno rođenih beba na godišnjem nivou u našoj zemlji. Naravno u svetu je taj broj mnogo viši, pa prema trenutno važećim podacima se smatra da je preko 15 miliona prevremeno rođenih beba. Preciznije govoreći, na svakih 10 novorođenčadi, jedno se rodi pre predviđenog termina. U svetu se obeležava svake godine 17 - og novembra Dan prevremeno rođenih beba.

Šta možemo da naučimo od prevremeno rođenih beba?

Ako od nekog čujete da je bio veličine vekne hleba kada se rodio, a sada je sasvim normalno razvijen, možete smatrati da je kao novorođenče zaista imao sreće. Nažalost se neretko događalo da bebe koje se rode ranije imaju određene poteškoće i u rastu, ali i u razvoju, mada je zahvaljujući unapređenju medicine toga sve manje. Ukoliko se nedonoščetu pruže svi neophodni uslovi, vrlo često se događa da se ono kasnije bez ikakvih problema razvija. Izuzetno značajnu ulogu u tome ima i dojenje, tako da je bitno da se majka potrudi da što duže održi kvalitet svog mleka na visokom nivou. Sasvim sigurno je da nam bebe rođene pre vremena šalju jasnu poruku koliko je važno boriti se za život, pa čak i kada izgleda da je to nemoguće. Naravno da je tu zastupljeno mnogo faktora, koji doprinose činjenici da beba rođena pre termina uspe sve poteškoće da prevaziđe i nastavi normalno da raste i razvija se kao i bilo koje drugo novorođenče, koje je rođeno na vreme.

PODELITE: