Koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru?

Koliko cesto bi trebalo ici na preventivnu kontrolu lekaru
Koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru?

Sa jedne strane postoje ljudi koji se striktno pridržavaju svih opšteprihvaćenih pravila o tome koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru, dok su sa druge strane oni, koji kod lekara odlaze isključivo u onim situacijama kada imaju nekih zdravstvenih tegoba. Naravno da ne možemo reći da su u potpunosti u pravu ni jedni ni drugi, ali znamo da ona starinska izreka: Bolje sprečiti, nego lečiti, sasvim sigurno nije izmišljena bez razloga.

Naravno da ne treba preterivati sa posetala lekaru, ali je sasvim sigurno da bi se valjalo pridržavati pravila o tome kada je poželjno otići na kontrolni ginekološki pregled, na primer, odnosno na pregled srca, debelog creva i testisa, te se pridržavati propisanih pravila o tome u kom vremenskom intervalu bi trebalo raditi testove opterećenja, ali i proveru krvne slike i mnogih drugih parametara.

Koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru?

Osnovni cilj koji preventivni lekraski pregledi imaju jeste da se uoče određeni simptomi i promene, kako bi se eventualno na vreme otklonio uzrok potencijalnog oboljenja, a što će u velikoj meri poboljšati i kvalitet života svakog pojedinca, ali i zajednice u celini.

Upravo iz tog razloga se, recimo preporučuje da žene nakon 30 godina starosti redovno posećuju ginekologa, te da jednom u toku godine provere stanje reproduktivnih organa, odnosno da urade kompletan ginekološki pregled. Takođe je preporuka i da jednom u godinu dana, a nakon navršenih 40 godina provere stanje dojki i to uz primenu ultrazvuka, odnosno da zatraže od svog ginekologa da izvrši sve neophodne preglede, kako bi utvrdio stanje zdravlja njihovih grudi.

Isto tako je preporuka jednom u dve godine obaviti kontrolni pregled, kako bi bilo utvrđeno stanje krvi, a kojom prilikom bi trebalo proveriti i nivo šećera u krvi, ali i vrednosti holesterola, te gustinu kostiju.

A naročito bi nakon 45 godina starosti trebalo voditi računa o vidu i krvnom pritisku. Upravo iz tog razloga brojni stručnjaci preporučuju da se na pregled kod oftalomologa tada ide jednom godišnje, kao i da se redovno meri krvni pritisak.

Trebalo bi i da muškarci, nakon navršenih 50 godina redovno kontrolišu stanje svojih testisa, a svakako bi valjalo u tom periodu izvršiti i sve neophodne provere vezano za funkcionisanje organa za varenje.

Bilo u koju grupu da spadate, odnosno bez obzira na to da li kod lekara odlazite samo po potrebi ili ipak, maksimalno poštujete preporuke medicinskih stručnjaka o redovnim, preventivnim pregledima, važno je da svakako vodite računa o stanju svog zdravlja što je moguće više.

PODELITE: