Da li želite da postanete medicinska sestra - vaspitač?

Da li zelite da postanete medicinska sestra vaspitac
Da li želite da postanete medicinska sestra - vaspitač?

Jedno od lepših i humanijih zanimanja o kojima se sanja od trenutka kada se prvi put susretnemo sa njim jeste veličanstveni posao vaspitača. Vaspitačice i vaspitači su prvi ljudi koji pored roditelja, baka i deka rade na vaspitavanju dece i među prvima imaju autoritet u njihovim životima, i od kojih deca uče prvi ozbiljniji pristup obrazovanju. Zahvaljujući vaspitačima deca razvijaju svoju kreativnost, svoji prvi kritički sud i bivaju uključena u društvo svojih vršnjaka.

Vaspitač je osoba koja brine o deci tokom njihovog boravka u vrtiću i predškolskoj ustanovi, koja ih neguje, obrazuje, socijalizuje i usmerava na pravi put od samog početka života. Takođe, vaspitači su dužni da brinu o fizičkom, psihičkom i socijalno-emotivnom razvoju kroz različite aktivnosti i pomno praćenje svakog deteta i njegovog razvoja. U aktivnom radu sa decom vaspitač je zahaljujući svojoj stručnosti i velikoj posvećenosti kako svom poslu tako i svakom detetu pojedinačno, u mogućnosti da blagovremeno uvidi eventualne nedostatke i uz pomoć roditelja i ostalog stručnog osoblja pomogne mališanima da savladaju sve prepreke koje im se nađu na putu njihovog odrastanja u ranom periodu života. Kroz različite aktivnosti i kreativne igre, vaspitač takođe može da uvidi i veoma darovito dete i kroz nove aktivnosti razvija njegove sposobnosti.

Kroz igru i adaptciju raznih književnih dela vaspitač uvodi decu u svet obrazovanja, razvijajući kod njih logičko mišljenje i interesovanje za učenjem i saznavanjem. Vaspitanje kao još jedna od bitnih stavki u poslu svakog vaspitača pomaže deci da kroz obrazovanje sagledaju i lepe manire i ponašanje prema starijima ali i svojim vršnjacima kao i onima koji se razlikuju od njih samih.

Nije doboljno završiti školu da bi neko postao dobar vaspitač. Potrebno je mnogo ljubavi prema deci, velika intelektualna darovitost i kreativnost, sposobnost prepoznavanja dečijeg nivoa razmišljanja, emocionalna zrelost, mastovitost, dosetljivost i duhovitost.

Tokom školovanja medicinska sestra-vaspitač stiče klasična znanja iz oblasti medicine i stručna znanja iz oblasti predškolske dečije psihologije i opšte psihologije, dečije književnosti i muzičke umetnosti kod dece ranijeg uzrasta. Kvalitetno znanje iz ovih oblasti omogućava da sa lakoćom nađeš zaposlenje u predškolskim ustanovama i ustanovama za vaspitanje dece.

Profesija medicinske sestre vaspitača garantuje radnu ispunjenost, kreativnost i radost u radu sa decom.

PODELITE: